Meteen naar de inhoud
Home » Tuinschermen

Tuinschermen

Tuinschermen zijn een populaire en praktische oplossing voor het creëren van privacy in uw tuin. Ze bieden niet alleen beschutting tegen nieuwsgierige blikken van buren of voorbijgangers, maar geven ook een mooie uitstraling aan uw buitenruimte. Hier bespreken we enkele belangrijke aspecten van tuinschermen voor een schutting.

Materiaalkeuze

Tuinschermen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals hout, bamboe, kunststof en metaal. Houten tuinschermen zijn veruit het meest populaire materiaal. Houten schermen zijn duurzaam, hebben een natuurlijke uitstraling en kunnen gemakkelijk worden aangepast aan uw persoonlijke stijl.

Bamboe schermen zijn een milieuvriendelijke optie en hebben een tropische uitstraling. Kunststof schermen zijn ook duurzaam en hebben vaak een moderne uitstraling. Metalen schermen zijn de meest duurzame optie, maar kunnen duurder zijn dan andere materialen.

Afmetingen

De afmetingen van het tuinscherm zijn standaard 180cm hoog. Afhankelijk van de grootte van uw tuin rekenen wij voor u uit hoeveel stuks er nodig zijn. Houd er rekening mee dat sommige gemeenten regels hebben over de hoogte van schuttingen, dus controleer dit voordat u een scherm aanschaft.

Stijl

Tuinschermen zijn er in verschillende stijlen, van klassiek tot modern. Klassieke stijlen omvatten bijvoorbeeld een houten scherm met een ruitpatroon, terwijl modernere stijlen kunnen worden gemaakt met een betonijzer kader.

Onderhoud

Onze houten schermen hebben geen onderhoud nodig. Al onze houten producten zijn volgens KOMO richtlijnen geïmpregneerd. Dit betekent dat ze de komende 10 jaar niet moeten worden geverfd of gebeitst.

Installatie

Tuinschermen zijn relatief eenvoudig te installeren, maar het kan een goed idee zijn om dit over te laten aan professionals als u niet ervaren bent in het werken met gereedschap en hout. Eenmaal geïnstalleerd, zorgen tuinschermen voor een mooie en functionele toevoeging aan uw tuin.

Conclusie

Tuinschermen zijn een uitstekende manier om privacy te creëren in uw tuin en tegelijkertijd een mooie uitstraling te geven. Overweeg de materiaalkeuze, afmetingen, stijl en onderhoudsvereisten bij het kiezen van een scherm voor uw schutting. Met de juiste zorg en installatie kunt u jarenlang genieten van uw tuinscherm.

Een tuinscherm kan gemaakt worden van verschillende soorten schutting hout, denk daarbij aan geïmpregneerd hout zoals Vuren, Grenen of onbehandeld Douglas. Een ander alternatief is Nobifix. De prijs van Nobifix is in de meeste gevallen stukken duurder dan standaard geïmpregneerd hout.

De  kwaliteit van de tuinschermen

De betere kwaliteit tuinschermen morden met de hand geschroefd met een zogenaamde schroefautomaat. Een schroefautomaat is een schroefmachine waarbij een strip met schroeven door een geleider naar de schroefbit gevoerd word. Deze schroefmachine kan ca. 3 schroeven per seconde verwerken. De schroeven 4x30mm zijn in de meeste gevallen van (vuur) verzinkt materiaal. Een andere optie is RVS (Roest Vrij Staal).

De prefab tuinschermen van de Gamma of Praxis zijn vaak geniet i.p.v. geschroefd. Daarom zijn deze schermen vaak goedkoper maar in dit geval dus ook minder van kwaliteit.

tuinscherm

Het creëren van privacy

De aantal planken waar een schuttingscherm van word gemaakt bepaald de privacy in uw tuin. Hoe meer planken op een tuinscherm des te minder doorkijk tussen de planken, zo heeft u meer privacy. Dit heeft te maken met de overlapping van de planken. De maat van meest voorkomende schuttingplank is 140mm breed. Bij een 19 planks tuinscherm zit er ca. 80mm ruimte tussen de planken (schuine doorkijk mogelijk). Bij een 23 planks tuinscherm is deze ruimte nog maar 30mm (geen doorkijk mogelijk).

Afmetingen tuinschermen

De breedte van een tuinscherm is standaard altijd 180cm, ongeacht de aantal planken op een tuinscherm. Dit is zo bedacht omdat de schutting betonplaten hetzelfde formaat hebben. Gelukkig zijn zowel de houten schermen als de betonplaten makkelijk in te korten. Geen een tuin is hetzelfde dus maatwerk is altijd van toepassing.

De hoogte van de tuinschermen is afhankelijk van het type schutting. Bij de standaard hout beton schutting zijn de schermen 180cm hoog en bij de luxe hout beton schutting zijn deze 130cm hoog. Schuttingen op halve hoogte of maatwerk is altijd mogelijk als de tuinschermen handgemaakt worden.