Meteen naar de inhoud
Home » Betonpalen

Betonpalen

Betonpalen zijn een populaire en duurzame optie voor het bouwen van een schutting. Ze bieden een sterke basis voor het bevestigen van houten schuttingplanken en kunnen een goede keuze zijn voor zowel residentiële als commerciële eigendommen. In dit blog bespreken we enkele belangrijke aspecten van betonpalen voor een schutting.

Duurzaamheid

Betonpalen zijn uiterst duurzaam en kunnen tientallen jaren meegaan. Ze zijn bestand tegen weersinvloeden en andere schade en vereisen weinig onderhoud. Betonpalen zijn ook resistent tegen insecten, rot en andere vormen van afbraak. Dit maakt ze ideaal voor zowel residentiële als commerciële eigendommen.

Installatie

Betonpalen zijn relatief eenvoudig te door ons te installeren, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed zijn uitgelijnd en stabiel zijn voordat we de tuinschermen bevestigen. Het is bij betonpalen altijd aan te raden om de hulp van een professional in te schakelen. Zo weet u zeker dat de schutting stevig is en lang meegaat.

Ontwerpopties

Betonpalen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en ontwerpen, zodat u de schutting kunt aanpassen aan uw specifieke wensen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een klassieke uitstraling met een vlakke kop, of voor een modernere uitstraling met een bolkop of diamantkop. Er zijn ook betonpalen verkrijgbaar met gleuven (sponning), deze worden gebruikt voor schuttingen die volledig van beton gemaakt worden.

Houten planken

Betonpalen worden vaak gecombineerd met houten tuinschermen. Het gebruik van betonpalen zorgt ervoor dat de schutting stevig blijft staan en minder snel doorbuigt of verzakt. Houten tuinschermen kunnen worden bevestigd met behulp van beugels die tegen de betonpalen zijn gemaakt.

Conclusie

Betonpalen zijn een uitstekende keuze voor het bouwen van een duurzame schutting. Ze bieden een sterke basis voor het bevestigen van houten schuttingplanken en zijn bestand tegen weersinvloeden, rot en insecten. Met verschillende ontwerpmogelijkheden kunt u de schutting aanpassen aan uw wensen en ervoor zorgen dat deze er mooi uitziet en lang meegaat. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de betonpalen goed zijn geïnstalleerd om te voorkomen dat de schutting gaat wiebelen of verzakken.

schutting palen

Tegenwoordig worden er 2 soorten schuttingpalen gebruikt. Naast de traditionele houten palen worden betonpalen steeds vaker gebruikt als schuttingpaal. Dit heeft vooral met de prijs en levensduur te maken.

Houten schuttingpalen

Dit type schuttingpaal word steeds minder toegepast. De voornaamste reden is de levensduur. Houten palen hebben een levensduur van 10 tot 12 jaar. De minimale dikte van een houten schuttingpaal is 88mm, hoe dikker de houten schuttingpaal hoe langer de levensduur. Betonpalen daarentegen gaan tegenwoordig een leven lang mee. De betere schuttingbedrijven geven daarom 25 jaar garantie tegen betonrot. De top afwerking van houten schuttingpalen is in de meeste gevallen vlak.

Betonpalen hout beton schutting

Deze betonpalen (combi betonpalen)  zijn 10cm dik, hebben afgeschuinde hoeken en hebben een sponning aan de onderzijde. Bij de standaard hout beton schutting is deze 27cm, zo past de betonplaat van 26cm hoog perfect onder het tuinscherm.

De combi palen zijn er ook met een lengte van 310cm en een sponning van 54cm. Dit is ideaal als u een hogere schutting wenst of omdat het hoogteverschil te groot is voor 1 betonplaat. Twee betonplaten van 26cm in combinatie met een tuinscherm van 180cm hoog maakt een schutting van ca. 230cm hoog.

combi beton palen

Luxe betonpalen

Bij de luxe hout beton schuttingen is de sponning 74cm, er passen dan precies 2 betonplaten in. De combi schuttingpalen worden prefab gestort in een mal van 20 stuks. De gaten voor het L-beslag worden tevens gestort zodat we deze zelf niet hoeven te boren!

Nieuw in 2016 zijn de combi betonpalen met motief! Net als bij de motief betonplaten zit er een motief print in de betonpalen gestort. Dit geeft net dat beetje extra luxe uitstraling.

Afwerking betonpalen

Bij de combi betonpalen heeft u een keuze uit verschillende kop afwerkingen. Een bolkop, dit is een halve bol die vast op de paal word gestort. Een andere optie is een diamantkop, denk hier bij aan een piramide puntje boven op de paal, net als de bolkop word dit met de paal mee gestort en word er dus niet opgeschroefd. Houd u van lekker strak? Kies dan voor een combi betonpaal zonder afwerking, de bovenkant van de combi betonpaal is dan gewoon vlak.

De kleuren

De combi betonpalen zijn leverbaar in de kleuren wit en antraciet. Houd er rekening mee dat alle betonproducten na verloop van tijd gaan verkleuren. Laat u niets wijs maken door bedrijven die dit ontkennen met een mooi verkooppraatje. Beton is namelijk een natuurproduct wat bestaat uit water, zand en grind.

Betonpalen met lichtleiding

betonpalen met lichtleiding

Tegenwoordig is het mogelijk om schutting palen met lichtleiding te plaatsen. Een betonpaal met lichtleiding is een paal waarin een pvc pijp gestort zit. De ingang van deze pijp zit onder het maaiveld zodat u de kabel netjes uit het zicht weg kan werken. De uitgang van deze lichtleiding zit op ooghoogte. U ziet dus alleen de buitenlamp zonder kabels in het zicht!

Beton schutting palen (sponning betonpalen)

Een beton schutting bestaat uit betonpalen met een sponning. De lengte van de sponning is afhankelijk van de hoogte die de betonschutting uiteindelijk zal krijgen. In deze sponning worden betonplaten gestapeld.

De dikte van deze sponningpalen is 115mm en heeft net als de combi schuttingpalen afgeschuinde hoeken om het een chiquere uitstraling te geven.

Afhankelijk van de schuttinghoogte, gaan er tussen de 1 en 9 betonplaten in de sponning. Elke betonplaat is 36cm hoog, 9 platen op elkaar maakt een betonschutting van ruim 320cm hoog! Houd er rekening mee dat de hoogte van de erfafscheiding zonder bouwvergunning niet hoger mag zijn dan 200cm. Wilt u hoger bouwen? Vraag dan altijd een bouwvergunning aan!