Bevestigingsmaterialen en afwerking schutting

De bevestigingsmaterialen

L beslag

Bij het bouwen van de (luxe) hout beton schuttingen word gebruik gemaakt van L-beslag. Deze beugels verbinden het tuinscherm met de schuttingpaal. In de meeste gevallen worden deze gemaakt van (geel) verzinkt metaal. Dit is een roestwerende materiaal soort. Een andere mogelijkheid is RVS.

Net als de L beslag beugels zijn de schroeven van verzinkt staal of RVS. De schermen en de afdekkappen worden bevestigd met schroeven van 4x35mm.

De bevestigingsmaterialen gaan net zo lang (of langer) mee dan het houtwerk.

Afwerking schutting

Afdekkap

De houten afdekkap komt altijd boven op het tuinscherm. Dit is niet alleen voor de afwerking maar ook om te voorkomen dat de schermen inwateren. Indien er geen houten afdekkap geplaatst word op geïmpregneerde schermen is de kans groter op vroegtijdig houtrot. Bij hardhouten schermen is een afdekkap niet noodzakelijk omdat deze houtsoort veel harder is.

afdekkap

Sluitlatten (beugellatten)

Omdat de planken van een tuinscherm elkaar overlappen zal  er aan een kant van het tuinscherm altijd minder planken zitten. Dit is op te lossen door hier halve planken (beugellatten) op te schroeven. Dit word vooral gedaan als de schutting met buren gedeeld word, zodat beide bewoners een mooie kant hebben.

Pur

Tegenwoordig worden beton schuttingen aan een kant voorzien van pur schuim in de sponning. Dit is enkel van toepassing indien het een schutting zonder of enkelzijdig motief betreft zodat de betonplaten strak in de sponning gedrukt worden. Vroeger werd dit nog gevoegd maar omdat dit een tijdrovende klus is zijn de meeste schuttingbedrijven overgestapt naar pur afwerking. Bij een antraciet schutting gebruiken we een donker kleuring pur schuim en bij de crème en witte schutting een geelachtige pur.