Meteen naar de inhoud
Home » Bevestigingsmaterialen afwerking schutting

Bevestigingsmaterialen afwerking schutting

Wanneer u een houtbeton schutting bouwt, zijn er verschillende bevestigingsmaterialen die u nodig heeft om ervoor te zorgen dat de schutting stevig en duurzaam is. In dit blog bespreken we enkele belangrijke bevestigingsmaterialen voor een houtbeton schutting.

Betonmortel

Betonmortel is een essentieel onderdeel van het bouwen van een hout beton schutting. Ze worden gebruikt om de betonnen schuttingpalen op hun plaats te houden. Betonmortel is verkrijgbaar in verschillende gewichten, zodat we deze aan kunnen passen aan uw specifieke schutting.

Beugels

Beugels worden gebruikt om de houten tuinschermen aan de schuttingpalen te bevestigen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen, afhankelijk van de grootte en dikte van de schuttingplanken die u gebruikt. Het is belangrijk om de juiste maat beugels te kiezen om ervoor te zorgen dat de schutting stevig blijft.

Schroeven

Schroeven worden gebruikt om de beugels aan de houten schuttingpalen en -planken te bevestigen. Het is belangrijk om de juiste lengte en dikte van de schroeven te kiezen om ervoor te zorgen dat de bevestigingen stevig zijn en de schutting niet wiebelt of losraakt.

Afdekkappen en sluitlatten

Afdekkappen worden gebruikt om het tuinscherm te beschermen tegen regenwater. Zo bent u verzekerd van een lange levensduur.

Sluitlatten, ook wel beugel latten genoemd, zijn halve planken die over de beugels van de schutting komen. Dit word vaak gedaan als de schutting gedeeld word met 2 buren, Zo hebben beide buren een mooie kant.

Conclusie

Bij het bouwen van een houtbeton schutting zijn er verschillende bevestigingsmaterialen nodig om ervoor te zorgen dat de schutting stevig en duurzaam is. Betonmortel, beugels, schroeven en afdekkappen zijn essentiële onderdelen van het bouwproces en moeten zorgvuldig worden gekozen om ervoor te zorgen dat ze passen bij de grootte en stijl van de schutting die u bouwt. Met de juiste bevestigingsmaterialen kan uw houtbeton schutting jarenlang meegaan en een mooie en functionele toevoeging zijn aan uw buitenruimte.

De bevestigingsmaterialen

L beslag

Bij het bouwen van de (luxe) hout beton schuttingen word gebruik gemaakt van L-beslag. Deze beugels verbinden het tuinscherm met de schuttingpaal. In de meeste gevallen worden deze gemaakt van (geel) verzinkt metaal. Dit is een roestwerende materiaal soort. Een andere mogelijkheid is RVS.

Net als de L beslag beugels zijn de schroeven van verzinkt staal of RVS. De schermen en de afdekkappen worden bevestigd met schroeven van 4x35mm.

De bevestigingsmaterialen gaan net zo lang (of langer) mee dan het houtwerk.

Afwerking schutting

Afdekkap

De houten afdekkap komt altijd boven op het tuinscherm. Dit is niet alleen voor de afwerking maar ook om te voorkomen dat de schermen inwateren. Indien er geen houten afdekkap geplaatst word op geïmpregneerde schermen is de kans groter op vroegtijdig houtrot. Bij hardhouten schermen is een afdekkap niet noodzakelijk omdat deze houtsoort veel harder is.

afdekkap

Sluitlatten (beugellatten)

Omdat de planken van een tuinscherm elkaar overlappen zal  er aan een kant van het tuinscherm altijd minder planken zitten. Dit is op te lossen door hier halve planken (beugellatten) op te schroeven. Dit word vooral gedaan als de schutting met buren gedeeld word, zodat beide bewoners een mooie kant hebben.

Pur

Tegenwoordig worden beton schuttingen aan een kant voorzien van pur schuim in de sponning. Dit is enkel van toepassing indien het een schutting zonder of enkelzijdig motief betreft zodat de betonplaten strak in de sponning gedrukt worden. Vroeger werd dit nog gevoegd maar omdat dit een tijdrovende klus is zijn de meeste schuttingbedrijven overgestapt naar pur afwerking. Bij een antraciet schutting gebruiken we een donker kleuring pur schuim en bij de crème en witte schutting een geelachtige pur.